«Еврейский Обозреватель»
ЕВРЕЙСКАЯ УКРАИНА
23/90
Декабрь 2004
5765 Кислев

ЗВЕРНЕННЯ ГОЛОВНОГО РАБИНА КИЄВА ТА УКРАЇНИ РАБИНА ЯКОВА ДОВ БЛАЙХА

МАЙДАН НЕЗАЛЕЖНОСТІ, 5 ГРУДНЯ 2004 Р.

На главную страницу Распечатать

Українці і євреї живуть на цій землі пліч-о-пліч впродовж багатьох століть. Усе добре й зле, що трапилося на цій великій та водночас багатостраждальній землі протягом її історії, українці і євреї пережили разом.

Ми разом будували цю країну, ми разом боронили її від ворогів, ми разом проголосували за її незалежність на славнозвісному референдумі, а Держава Ізраїль однією з перших країн світу офіційно визнала незалежність України. Тому нас турбує доля України.

Ми, євреї України, завжди бачили і бачимо Україну незалежною, соборною, демократичною, заможною та європейською. Державою всіх її громадян, в якій панують міжнаціональний та міжконфесійний мир і злагода, державою, в якій панує верховенство права, немає ксенофобії, антисемітизму та ворожнечі. Де представники різних конфесій стоять поруч та посміхаються один одному, як зараз на цій сцені.

Ми, євреї, почуваючи себе часткою народу України, підтримали вибір всього українського народу в доленосному 1991 році, усі 13 років незалежності ми були разом з Україною, і тепер, коли знову вирішується доля нашої держави, не можемо і не бажаємо бути осторонь. Дякуючи   Б-гу , з часу проголошення своєї державності у 1991 році, Україна не зазнала таких лих, що, на жаль, спіткали майже всі республіки колишнього СРСР.

Вперше за роки незалежності з’явилась загроза розбрату в Україні. Зараз для багатьох з нас головним є відповідь на запитання: Ти за кого?!

Дорогі співвітчизники! Ми, представники різних релігійних конфесій та національностей, що складають народ України, просимо вас, друзі, — відповідаймо краще на питання: Ти за що?!

За цінність людського життя? За можливість спокійно дивитись в очі один одному? За мирну працю на ланах, у шахтах, на заводах та в наукових установах? За родинний спокій? За поцілунок коханих? За посмішку дитини? Якщо ти — За, то у народу України є майбутнє! І це майбутнє в нашій єдності. Ми разом з народом України! Ми молимося за весь народ України і бажаємо нам усім щастя! І хай Всевишній почує наші молитви!

З благословенням,
Яків Дов Блайх
Вверх страницы

«Еврейский Обозреватель» - obozrevatel@jewukr.org
© 2001-2004 Еврейская Конфедерация Украины - www.jewukr.org